Lekker fit

OBS de Toermalijn is een Lekker Fit! school. De groepen 3 t/m 8 hebben 3 beweegmomenten per week, voor de groepen 5 en 6 is een van die beweegmomenten zwemles. Alle beweegmomenten worden gegeven door een vakleerkracht. De groepen 1/2 hebben iedere dag een beweegmoment waarvan er minimaal 2 in het speellokaal plaatsvinden. Eén les in het speellokaal wordt door de vakleerkracht gegeven. Tijdens deze gymlessen worden er ook clinics gegeven, vaak door sportverenigingen uit de buurt. Deze clinics zijn bedoelt om kinderen enthousiast te maken om lid te worden van een sportvereniging. 
 
Naast de beweegmomenten doet de Toermalijn ook mee aan verschillende sporttoernooien en richt het Lekker Fit! programma zich op een gezonde leefstijl waarover u hieronder meer kunt lezen. 
 

Lekker Fit! Water

Water is de meest gezonde dorstlesser. In andere drankjes die kinderen drinken zit vaak veel suiker. Veel suiker kan leiden tot overgewicht en een slecht gebit. Zoete drankjes kunnen ook kleur- en smaakstoffen bevatten die ongezond zijn. Bovendien is water lekker én goedkoop. In Nederland is water uit de kraan altijd schoon, gezond en veilig. Het wordt minstens even streng gecontroleerd als water uit flessen!
 
Om kinderen te stimuleren water te drinken mogen zij tijdens de gym hun waterfles meenemen. In de kleine pauze drinken alle kinderen water, tijdens de lunchpauze gaat de voorkeur uit naar water, thee of zuivel. 
 

Lekker Fit! Trakteren

Jarig? Dat wordt natuurlijk op school gevierd. Op onze school mag de jarige Lekker Fit! trakteren. Dat betekent: één is genoeg en klein is oké! 
 
Een traktatie is een extra tussendoortje. Het geeft een feestelijk tintje aan het jarig zijn. Hoe iets gepresenteerd wordt, is voor veel kinderen vaak nog leuker dan de traktatie zelf. 
 
Voor ouders van kinderen in groep 1 en 2  is er een rek, met daarin receptkaarten om mee naar huis te nemen. Voor ouders van kinderen in groep 3 t/m 8 zijn er digitale receptkaarten beschikbaar op rotterdamlekkerfit.nl/trakteren. Ook juffen en meesters blijven graag Lekker Fit! en doen mee aan Lekker Fit! trakteren.
 
De kinderen uit de groepen 1/2 krijgen circa twee weken voordat ze jarig zijn een verjaardagskaart met een ‘reminder’: één is genoeg en klein is oké! Iedereen weet dus dat Lekker Fit! trakteren gewoonte is op onze school.
 

Lekker Fit! Groente en Fruit

In de ochtendpauze wordt er alléén groente en fruit gegeten op onze school. Wij geven de kinderen een vast groente- en fruitmoment op school omdat:
  • kinderen zo op een leuke manier samen kennismaken met groenten en fruit.
  • dit kinderen aanmoedigt hun smaak te ontwikkelen.
  • dit helpt kinderen in te laten zien waarom gezonde voeding belangrijk is, nu en later als ze groot zijn.
  • uit onderzoek is gebleken dat kinderen in Rotterdam vaak te weinig groente en fruit eten. 
  • kinderen die regelmatig en gezond eten, zich beter kunnen concentreren en daardoor beter leren in de klas. 
Als Lekker Fit! school vinden wij het belangrijk om hier samen met u aandacht aan te besteden.

Juf Joëlle en Meester Patrick